SPRÅK OCH IDENTITET

Datum: 2010-09-25 Tid: 19:38:27 Kategori: Hayden

INLEDNING

 

Människan har alltid haft ett behov att kommunicera med varandra, och har alltid kunnat på ett eller annat sätt. Det finns nog så mycket olika språk att vi bara märker en otrolig liten del utav dem som faktiskt existerar.

 

Vilka språk använder vi människor mest idag? Vad använder vi för olika verktyg för att kommunicera?

 

Identitet, vad är det? Identitet berättar vem vi är, var vi kommer ifrån, vår bakgrund, information, personlighet. Ja, helt enkelt berättar vem vi är. Men är det verkligen någon som vet vem de egentligen är?

 

OLIKA SPRÅK UNDER MÄNNISKANS LIVSTID

 

Kroppsspråk, bildspråk, talspråk, teckenspråk, brailleskrift, programeringspråk, och textspråk är många olika metoder vi har och använder oss av när vi kommunicerar med en annan människa.

Till exempel...

I stenåldern användes grottmålningar för att berätta historier eller kanske till och med instruktioner på hur man gör för att jaga ett speciellt djur.

Egypterna hade någon sorts bild/text språk.

Rommarriket hade sina rommerska siffror och det latinska språket under medeltiden.

 

Till sist har det språk vi använder idag utvecklats under den tid vi människor funnits på denna planet. Idag används det oftast det alfabetiska, nummer och programmeringsspråket. Alfabet och nummer språket är en vardaglig grej för oss flesta människor idag, vissa är blinda och använder då utav braillespråket och de döva utav teckenspråket. Programmeringsspråket används för att kommunicera med datorer, alltså icke levande organism, det är en sort metall låda. Latin förekommer fortfarande idag, i till exempel inom biologin används det latinska namn för att namnge och sortera massor av olika arter. Romerska siffror används också idag.

 

MÄNNISKANS KOMMUNIKATION IDAG

 

Redan i spädbarns ålder kommunicerar spädbarnen med deras föräldrar för att tala om vad det är de vill ha eller vad de behöver, till och med hur de känner sig. Spädbarnen använder sig mycket av olika toner i sitt skrik för att tala om när de är hungriga, trötta, osv. Mycket kroppsspråk används redan under dem första månaderna. Fast det används inte lika mycket för att kommunicera men att upptäcka olika delar i kroppen som sina egna fingrar, armar, osv.

Till slut växer spädbarnet upp till en vuxen människa som nu, mest troligtvis kan se och höra, har lärt sig att läsa och skriva i textspråk och tala i sitt hemspråk och förmodligen ett annat mer ”allmänt” språk i vår värld. Om den nu vuxna människan inte kan se eller höra har eller kommer den att lära sig braillespråk om den är blind, och kanske till och med döv, eller om den bara är döv, lär den sig teckenspråk.

 

De vanligaste sätten att kommunicera idag är genom mobiler, datorer och televisionen. Alltså genom teknik vi har lyckats uppfinna. Användning av posten har minskat väldigt mycket, det är ovanligt att skriva och skicka brev numera, och allt fler tidningar börjar publicera på cyberspace istället på tidningspapper. En simpel text meddelande med hjälp av mobilen är allt som behövs för att kontakta en person lätt och snabbt. Utan att ens behöva anstränga våra stämband och ringa. Är inte detta riktigt lat utav oss egentligen? Allt för många människor väljer datorn och latheten framför den fina naturen som sorgligt nog håller på långsamt dö på grund av vår lathet. Barn är inte lika ofta ute och leker med varandra numera. De väljer att sitta framför datorn hemma och försvinna i ett spels värld istället för att träna på deras sociala färdigheter som de verkligen behöver i de åldrarna. Som det står i Kommunikation i häftet Språksociologi har människan ”ett primärt behov att kommunicera” i verkligheten, inte bara genom dagens teknik.

 

IDENTITET

 

Vem är vi? Vem är du? Vem är jag?

Identitet är inte bara var du är född, person nummer, DNA och fingeravtryck. Börja med att svara var du kommer ifrån, din bakgrund, din släkt, vad du har varit med om och annan information. Fundera på hur du har gjort under den tid du levt, hur du har hanterat och reagerat i olika situationer, dina åsikter och intressen.

Vem är jag? Tänker du. Svaret bör vara ungefär i någon liknelse; Jag är jag. Och du borde vara nöjd med att du är du. Men vad händer när man inte är ”sig själv” längre? Frågan stämmer inte, den är inte logisk. För du är fortfarande du. Fast du kanske inte har samma åsikter eller intressen längre. Du har fått en helt annan personlighet. En sorts ”ny identitet” för alla runt omkring dig, inklusive dig själv. Fastän du är fortfarande du.

 

Dikten Ditt Fingeravtryck Är Unikt För Dig ur häftet Språksociologi berättar hur en ny identitet skapas. Hur ett fingeravtryck blir till. Fingeravtryck är en viss identitet för alla individer. Inget fingeravtryck är densamma. Inte ens enäggstvillingars fingeravtryck är likadana! Fingeravtryck är som DNA, fast bättre, eftersom tvillingar delar samma DNA. Fingeravtryck visar att alla individer är olika, ingen är lika. Fingeravtryck tillhör ens identitet.

 

Tänk dig att du har skapat ett nytt liv. Men det livet är inte ditt. Du har inget kontroll över det livet. Det livet har en egen identitet, egen bakgrund, information, personlighet, åsikter och intressen. Det livet har ett eget fingeravtryck och DNA. Det enda du kan göra är att försöka lära det livet om livet och överlevnad. Innan det livet måste vidare, utan dig. Det är det Profeten Kahlil Gibran i dikten Era Barn Är Inte Era Barn ur häftet Språksociologi berättar. Att det liv du har skapat med en annan är inte erat liv. Den har en egen vilja och tankesätt. Den har och lever sitt eget liv.

 

STATUS

 

Samhället idag är indelad i olika status. De beror på vad de har för jobb och hur de kommunicerar.

Om man t.ex. arbetar på Sandvik i kontorsdelen är man van att arbeta med andra hela dagarna, sitter i möte och pratar med kunderna. Därför är de väldigt bra på att bemöta andra och har därför respekt från samhället.

De hemlösa och fyllo gubbarna har gett upp, och är vresiga och inte alls trevliga. Deras språk är inte heller så bra och har därför låg status i samhället.

Så, vilka har hög status? Hög status, då tänker jag på rika snobbar/gubbar och framgångsrika företags personer. Chefer har hög status i sitt arbete, det är han/hon som bestämmer. Det är chefen som kan avskeda de arbetare som arbetar för honom/henne.


Hur Fn Ska Detta Gå Till?!

Datum: 2010-09-11 Tid: 22:35:16 Kategori: Hayden Asking
Avslutande, individuell skrivuppgift
Skriv en personligt färgad text där du resonerar kring följande nyckelord: språk – identitet – olika språk genom livet – kommunikation – ord och värderingar; högstatus och lågstatus.

Strukturera texten med en huvudrubrik och 3-5 underrubriker.
Teckenstorlek: 12 p.
Omfång: 2-3 sidor, A4.